• Voorbeschouwing z.a.c. – Zwolsche Boys

  • Het is eindelijk zover!! De stadsderby die alle andere derby’s overbodig maakt. Elite tegen volksclub, blauw-wit tegen Groen-Wit. Dat betekent maar één ding, z.a.c – ZWOLSCHE BOYS staat op het programma. Waar de derby ook gespeelt wordt, de belangen zijn groot, de spanning is om te snijden, plaagstootjes over en weer en fanatieke supporters die hun ploeg naar de overwinning proberen te schreeuwen. De eerste burenstrijd sinds 5 jaar, zal morgen niet anders zijn dan andere jaren, waarin goed voetbal lang niet altijd sprake is. Een strijd waar beide supportersschare al maanden naar uitkijken en druk bezig zijn met voorbereidingen om er een fantastische sfeer van te maken.

    Dat de belangen voor beide ploegen morgen groot zijn staat buiten kijf. Zo willen onze buren, die na de degradatie maar één doel voor ogen hebben en dat is direct terugkeren naar de 2e klasse, de tweede seizoenshelft goed beginnen. Om een goed vervolg te geven aan de uitstekende eerste seizoenshelft, waarin de wapendragers 9 van de 11 wedstrijden winnend wisten af te sluiten en daardoor met 5 punten meer dan Zwart Wit '63 op de eerste plaats staan, zal een valse start zand in de goed draaiende motor kunnen betekenen en de titelaspiraties doen wankelen.

    De Boys hebben hele andere zorgen na een teleurstellende eerste seizoenshelft, waarin er geen sprake was van een soepel draaiende motor. In 3 van de laatste 4 wedstrijden voor de winterstop werden er onnodige punten gemorst. In deze wedstrijden kwamen de mannen van Freddy Prins steevast op voorsprong, kregen kansen om de wedstrijden in het slot te gooien, maar wisten de belangrijke 3 punten tegen de concurrenten niet te pakken. Een goed resultaat tegen de buren kan een enorme boost geven in de strijd om lijfsbehoud. Om dit te bewerkstelligen zullen alle registers geopend moeten worden en is alles geoorloofd.

    De klassen derby tussen de twee oudste amateurclubs van Zwolle gaat terug naar het seizoen 1918/1919. De Zwolsche Boys had net het levenslicht gezien en kwam uit in de 1e klasse van de Noord Centrale Voetbal Bond. De uitslag tegen het 3e elftal van de wapendragers is onbekend. Een jaar later troffen beide ploegen elkaar weer en wisten de Groen-Witten met 2-4 te zegevieren. De eerste ontmoeting tussen beide eerste elftallen dateert uit het seizoen 1932/1933, waarin we ondanks een doelpunt van Willem Meekers, onze meerdere moeten erkennen in de withemden (3-1). Vanaf dat seizoen kruisten beide ploegen 29 keer de degens op de velden van de wapendragers. De gastheren wisten daarvan 7 keer de punten op eigen veld te houden, 4 keer werd het gelijk en de Boys wisten 18 keer te zegevieren op vreemde bodem. Het doelsaldo is ook in het voordeel van de Boys met 74 doelpunten voor een 44 tegen. De grootste nederlaag dateert uit het seizoen 1989/90 (4-0). De grootste overwinning dateert uit het seizoen 1946/47 toen de Boys kampioen werd en promoveerde naar de 1e klasse, toen het hoogste niveau van Nederland. Het werd door doelpunten van Frans Diks 4x, Jan Wigbers 2x, Willem Ekkelenkamp 2x, Jan Hendriksen, Jan Stegeman maar liefst 4-10. De laatste ontmoeting in het seizoen 2018/19 werd onder stormachtige omstandigheden een prooi voor de wapendragers (2-0). Een seizoen eerder was de laatste overwinning voor ons vlaggenschip. Door doelpunten van Lodewijk de Vries 2x, Eugene Webb, Lennart Prins werd het die bewuste middag 2-4.

    Draagt u het Groen en Wit een warm hart toe, kleed u morgen dan warm aan en kom onze mannen aanmoedigen in de mooiste derby van Zwolle.