• Voorbeschouwing Zwolsche Boys – z.a.c.

 • Morgenmiddag staat alweer de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma. En wat voor een wedstrijd. Een mooier affiche als laatste wedstrijd bestaat er niet, het is tijd voor ZWOLSCHE BOYS – z.a.c.!! Het zijn de eeuwige rivalen die het tegen elkaar opnemen in een zinderende derby, volksclub tegen elite, nummer 11 tegen nummer 4, maar bovenal Groen-Wit tegen blauw-wit. De grootste druk, of beter gezegd, de grootste spanning, is er door de goede prestaties van ons vlaggenschip van de afgelopen weken, tot ongenoegen van de buren, wel vanaf. Dat zal vooral aan de Boys-zijde van het sportpark met genoegen worden omarmt, want het zal in de afgelopen weken waarschijnlijk meermaals door de gedachten van menig Boys of zac- man zijn geschoten, dat in de laatste wedstrijd blauw-wit wel eens de beul kon gaan worden van Groen-Wit, maar zo zal het niet geschieden.

  De Klassen Derby eindigde eerder dit seizoen, bij de start van de tweede seizoenshelft, in het voordeel van de wapendragers (0-1). In een weinig sprankelende wedstrijd, hadden de buren genoeg aan een halve kans om met een rake kopbal het net achter Bram te doen bollen. De Boys kwamen nauwelijks tot echte kansen, maar zagen de goalie van de buren nog uitstekend redden op een schot vanaf randje 16 meter. De toen nog trotse lijstaanvoerder had snode plannen om direct weer te promoveren, maar zagen deze plannen als sneeuw voor de zon verdwijnen. In de 13 daaropvolgende wedstrijden werd er alleen halverwege maart gewonnen van V.S.C.O.’61 (3-1). Onze buren wisten in de laatste 3 wedstrijden slechts 1 punten te behalen, dat vorige week werd behaald op eigenveld tegen vv Oene (1-1).

  Ons vlaggenschip geniet de laatste weken van een wederopstanding na een seizoen ploeteren in de onderste regionen, wat resulteert in dat alles wat de Groen-Wit een warm hart toedraagt, morgen hoopt op een Houdini act van jewelste tegen uitgerekend de aartsrivaal. De Boys zakten naarmate de competitie vorderde steeds verder weg in het moeras, maar kunnen door 4 overwinningen in de laatste 6 wedstrijden, zelfs nog hopen op rechtstreekse handhaving. Hiervoor zal er zelf eerst gewonnen moeten worden van de eeuwige rivaal, alvorens er naar de andere velden gekeken kan worden. Bij winst moeten ’s-Heerenbroek en ’t Harde in hun wedstrijden punten laten liggen, wil de Boys ontsnappen aan de nacompetitie.

  De twee oudste amateurverenigingen van de stad treffen elkaar al meer dan 100 jaar. De Zwolsche Boys had net het levenslicht gezien en kwam uit in de 1e klasse van de Noord Centrale Voetbal Bond. De uitslag tegen het 3e elftal van de wapendragers in het seizoen 1918/19 is onbekend. Een jaar later troffen beide ploegen elkaar weer, waarin de gasten met 1-2 te sterkt bleken. De eerste ontmoeting tussen beide eerste elftallen dateert uit het seizoen 1932/1933, waarin de Boys door doelpunten van Teun Beltman 2x, Jan Flik en, Mies Gieliam, een klinkende 4-0 overwinning boekten. In totaal troffen beide rivalen elkaar 29 keer eerder. De Boys zijn daarin overtuigend de bovenliggende partij. Groen-Wit wist namelijk 21 keer te zegevieren, speelden 4 keer gelijk en moesten 4 keer hun meerdere erkennen in de derby, met een doelsaldo van 146 voor en 67 tegen. De wapendragers wisten de laatste ontmoeting in 2018/19 met 0-1 te winnen. Dit was precies 85 jaar na hun grootste overwinning op vreemde bodem (0-5). De grootste overwinning van de Boys werd in het seizoen 1997/98 behaald. Die bewuste middag hadden de scorebordbedienden het zweet waarschijnlijk blank op de rug staan van het omdraaien van de bordjes, want Peter Opdam 5x, Anne Bruinewoud 3x, Hans Halfwerk 2x, Frank Kuhlman en Stado van der Veen, zorgden voor een monsterscore van 12-1. Een meer recentere ontmoeting zal bij menigeen meer voor de verbeelding spreken, want in het seizoen 2017/18 wisten de Boys met 2-1 te winnen, mede door een wereld doelpunt van Roy Supèr die de bal vanaf een meter of 30 volleerde over de z.a.c. goalie. Het andere doelpunt werd gemaakt door Lodewijk de Vries.

  Heeft u een Groen-Wit hart, kom dan onze mannen aanstuwen zodat Groen-Wit zal zegevieren.

  “De Zwolsche Boys zouden hun mannetjes wel staan”

  “Eendracht maakt macht”

  “Hup Zwolsche Boys”